Sök och låna

Alla får låna böcker och andra medier på Jomala bibliotek. Har du inget åländskt lånekort får du det vid ditt första besök på biblioteket. Alla skolbarn blir inskrivna i första klass och får eget lånekort på biblioteket.

OBS! Alla kort från åländska bibliotek gäller överallt på de åländska biblioteken; om du har ett kort från Finströms bibliotek kan du använda det också på Jomala bibliotek och vice versa.

Låna i disk och i självbetjäning

Det finns en bemannad lånedisk där du lånar och får information och hjälp. I samma rum finns publika datorer och i katalogdatorn kan du låna själv med lånekort och PIN-kod. Anvisning för hur man gör finns uppsatt bredvid datorn. Vill du ha introduktion till självbetjäningen kan du säga till i lånedisken.

E-böcker och läsplatta

Varje låntagare får låna en e-bok var fjortonde dag. Låna med lånekortet och PIN-kod. Fråga om PIN-kod i lånedisken på biblioteket.

Nu finns en läsplatta på Jomala bibliotek. Den heter Iriver Story och finns inlagd i bibliotekskatalogen under titel "Läsplatta".  Läsplattan får lånas hem två veckor i taget med valfri e-bok inlagd. Vi laddar hem e-boken åt er på biblioteket. Det är ett bra alternativ när pappersboken inte finns i bibliotekets samling.

Gemensam bibliotekshemsida

Jomala bibliotek är anslutet till den databaserade åländska bibliotekshemsidan www.bibliotek.ax (se länk ovan). På hemsidan kan du söka böcker, tidskrifter, musik, m.m. i katalogen samt få uppgifter om öppethållande och kulturaktiviteter över hela Åland.

Alla åländska kommunbibliotek är knutna till bibliotekskatalogen och de åländska skolorna och specialbibliotek har också lagt ut sina boksamlingar på katalogen. Det betyder att du från en nätansluten dator kan söka böcker över hela biblioteksnätet på Åland.

Reservera och låna om 

Med bibliotekskortet och en PIN-kod kan du också reservera och låna om böcker, musik, filmer och tidskrifter från en nätansluten dator. PIN-kod får du på närmaste bibliotek.

SMS- och e-postmeddelande om böcker

Du kan få meddelande per SMS och e-post när böcker som du reserverat finns att hämta, likaså påminnelse om när lånetiden håller på att ta slut. Kontakta biblioteket för att aktivera tjänsten.

Sök i katalogen på biblioteket

På Jomala bibliotek finns en publik sökdator ansluten till katalogen. Den får för detta ändamål användas fritt av alla biblioteksbesökare.

Publicerad 6.10.2017
Uppdaterad 17.2.2020