Gavel på båthus vid sjö

Se och göra

Av Ålands sexton kommuner är Jomala till invånarantalet den största landskommunen. Här finns en levande landsbygd, aktiva byar och ett expanderande näringsliv.

Kommunen har en befolkning på cirka 5 000 invånare fördelade på 32 byar. Jomala ligger alltid bra till oavsett när och hur du kommer till Åland. Fasta Ålands enda flygplats ligger i Jomala och närmaste färjhamn finns i grannkommunen Mariehamn, som är Ålands enda stad.

Naturmiljöer

Naturmiljöerna i kommunens 32 byar är skiftande. Möt Ålands hav vid Hammarudda i väster, upplev de öppna fälten mitt i kommunen, njut av lövängarna på Ramsholmen där varje årstid har sin skönhet och av istidsformationerna på Ingbyberget. 

Ramsholmens naturreservat är ett av Ålands främsta och ett veritabelt paradis för blomsterälskaren. Floran är rik och varierande med många rariteter, som t.ex. ramslök och olika orkidéer. På våren formligen exploderar hela Ramsholmen i ett överdåd av blåsippor, vitsippor och gullvivor. Här finns också de flesta i landskapet förekommande ädla buskar och lövträd representerade. Runt området löper en promenadstig, som är värd ett besök oberoende av årstid, så packa picknickkorgen och unna dig en sann naturupplevelse!

Visit Åland

Visit Åland är Ålands officiella turist- och medlemsorganisation. Visit Ålands huvuduppgifter är att marknadsföra resmålet Åland och att tillsammans med den lokala besöksnäringen utveckla turismen på Åland.

Publicerad 28.9.2017
Uppdaterad 26.6.2019