ÄlDis för användarna

Vad är Äldreomsorg på Distans (ÄlDis) och hur fungerar det?

ÄlDis är en rehabiliterande internettjänst för pensionärer på Åland. Det är just nu 8 kommuner anslutna till tjänsten: Jomala, Mariehamn, Lemland, Lumparland, Föglö, Eckerö, Sund, Geta.

Jomala kommun står som huvudman för tjänsten sedan starten våren 2016.

Som deltagare i ÄlDis får du möjlighet att från ditt hem delta i gruppaktiviteter, prata enskilt med andra deltagare och även ha kontakt med dina anhöriga. I gruppaktiviteterna får du ta del av aktuella händelser i samhället, se utställningar, träna både knoppen och kroppen, möta inbjudna gäster och allt därtill som önskas av de som deltar i ÄlDis.

Hemtjänsten kan använda tjänsten för stöd/påminnelser och kompletterande tillsynsbesök.

Tekniken som används är en mycket användarvänlig pekskärm (dator) där du både ser och hör personen du talar med. När du deltar i gruppaktiviteternas sändningar ser och hör alla varandra och på det viset kan vi ha en dialog med varandra.

Pekskärmen får du installerad i ditt hem av ÄlDis-koordinatorn och du får vid behov kontinuerligt stöd/hjälp att använda pekskärmen.

Låter det här intressant? Kontakta då äldreomsorgen i din kommun så kan sedan ÄlDis-koordinatorn komma hem till dig så du får prova pekskärmens funktioner. Vi finns också på Facebook under Äldreomsorg på Distans (klickbar länk).

Publicerad 22.3.2018
Uppdaterad 6.6.2019